przebudowa domu Piekary Śląskie

przebudowa domu, nowoczesna przebudowa, dom piekary śląskie

przebudowa domu, nowoczesna przebudowa, dom piekary śląskie

                                           parter               

 

                                           piętro      

 

                                           piwnica           

                                  

                                     

 

                   przebudowa domu, nowoczesna przebudowa, dom piekary śląskie

 

 

                                          przebudowa domu, nowoczesna przebudowa, dom piekary śląskie

 

 

                                           przebudowa domu, nowoczesna przebudowa, dom piekary śląskie

 

 

               przebudowa domu, nowoczesna przebudowa, dom piekary śląskie

 

 

         zagospodarowanie

 

przedudowa domu przed i po

przedudowa domu przed i po

tytuł                        przebudowa domu Piekary Śląskie
data                        2017
status                     koncepcja, projekt budowlany i wykonawczy, projekt wnętrz
typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny
lokalizacja              Piekary Ślaskie
powierzchnia         280m2
autorzy                   Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak
 

Istniejący dom, którego budowa nie została dokończona znajduje się w Piekarach Śląskich wśród podobnej zabudowy jednorodzinnej. Tradycyjny budynek z dachem dwuspadowym został wybudowany w granicy, na wąskiej działce. Wjazd na działkę znajduje się od strony południowej, część rekreacyjna działki - ogród od strony północnej.

Inwestorzy zgłosili się do nas, żeby zaprojektować nowoczesny, funkcjonalny i energooszczędny dom z zadaszonym tarasem otwartym na ogród, wykorzystując do tego jako bazę istniejący budynek. Naszym zadaniem było zaprojektowanie nowego układu funkcjonalnego domu rozmieszonego na 3 kondygnacjach oraz nowej elewacji. Dodatkowo w tylnej części działki mieliśmy zaprojektować przestronny garaż z płaskim dachem z częścią magazynową i pomieszczeniem gospodarczym.

Nasza praca polegała na wyrzuceniu niepotrzebnych elementów z elewacji i wnętrza budynku oraz na jego uporządkowaniu tak żeby budynek odpowiadał obecnym potrzebom funkcjonalnym i estetycznym.

Zewnętrznie zostały usunięte zbędne i komplikujące formę elementy, m.in.: istniejące wieloboczne schody wejściowe i tarasowe, wieloboczny wykusz z balkonem a z dachu zbędne lukarny, skosy a okap skrócony żeby uprościć i zminimalizować formę budynku. Elewacje zostały uporządkowane poprzez powiększenie i zmianę proporcji okien, dodanie nowych zadaszonych kubicznych form w ciemniejszym kolorze: zadaszonego wejścia ze schodami od frontu oraz zadaszonego tarasu od strony ogrodu.

Na parterze powstała część dzienna ze strefą wejściową, WC, kuchnią, jadalnią z wyjściem na ogród i dużym salonem otwartym na taras. W przyziemu zaprojektowano kino domowe, pokój gościnny, pracownię oraz pom. gospodarcze i kotłownię. Na poddaszu natomiast powstała strefa nocna domu z główną sypialnią i garderobą, 2 sypialnie dla dzieci oraz duża łazienka i garderoba.

Z racji tego, że budynek miał być energooszczędny ściany zostały ocieplone grubą 25cm warstwą termoizolacji i zastosowano nowoczesne, energooszczędne okna zamontowane w warstwie ocieplenia. Tradycyjna wentylacja grawitacyjna w całym budynku została zlikwidowana a budynek został wyposażony w wentylację mechaniczną wraz z rekuperatorem i gruntowym wymiennikiem ciepła.