Przebudowa biura Gliwice

 

                                data                         2015

                                 status                    projekt budowlany, wykonawczy, wnętrza

                                 typ                          wnętrze biurowe

                                 lokalizacja             Gliwice

                                 powierzchnia       30m2 

                                 autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

                                 zdjęcia                  Marcin Grabowiecki

 

Niewielki lokal o powierzchni 20m2, położony jest na parterze w kamienicy, na terenie poprzemysłowego kwartału w centrum Gliwic.W trakcie wyburzeń okazało się, że pomieszczenie ma dodatkową przestrzeń ponad sufitem i całkowitą wysokość około 5m. Pozwoliło to na rozwiązanie biura na dwóch poziomach. Poziom 1 to miejsce spotkań i odpoczynku, poziom 2 to miejsce pracy i archiwum. Przebudowa wnętrza polegała na wyburzeniu i wyczyszczeniu całej przestrzeni. Zaprojektowano nowy strop, nad częścią lokalu, schody oraz ciąg pomieszczeń technicznych wzdłuż jednej ze ścian. Pomysłem na wnętrze było pozostawienie oryginalnych faktur na ścianach i suficie. W istniejącą przestrzeń, w kontraście do rustykalnych powierzchni, został wstawiony gładki "service box" zawierający: toaletę, aneks kuchenny, kotłownię i garderobę. Wszystko zostało ujednolicone kolorem białym z czarnymi dodatkami. W wyniku przebudowy elewacji powstała duża witryna z drzwiami wejściowymi oraz wysokie okno zakończone orygnialnym sklepieniem łukowym.