projekt wydział rzeżby asp warszawa

 

 

 

 

 

                                                 tytuł                       Wydział Rzeźby ASP

                                                 data                       październik 2011

                                                 status                    projekt konkursowy

                                                 typ                         budynek użyteczności publicznej

                                                 lokalizacja            Warszawa

                                                 powierzchnia       2500m2 

                                                 autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

                                                                                Anna Homan, Łukasz Homan

                                                 publikacja             ronet 

 

 

Niewielki teren oraz rozbudowany program funkcjonalny zainspirował nas do zagłębienia oraz wypełnienia niemalże całej działki kubaturą. Projektowany budynek równomiernie odsunęliśmy od granicy działki a linia elewacji, od strony historycznej zabudowy, została przez nią ukształtowana. Budynek w sposób naturalny dopełnia kompozycję istniejącej zabudowy. Niewielki dystans pomiędzy budynkami daje wrażenie, że stanowią one całość. Bliskość każdej cegły, możliwość dokładnego oglądania detalu, niemal dotknięcia elewacji na różnych poziomach, stworzy nowe doznania wizualne dla użytkowników kompleksu ASP. Kontynuując historyczną ideę terenu, plac, lokalizowany zazwyczaj pomiędzy budynkami, umieściliśmy w jego wnętrzu. Dzięki temu, zyskaliśmy nową perspektywę oglądania budynku. Dwukondygnacyjne otwarcie przestrzeni, tuż przy historycznym budynku oraz całkowite przeszklenie elewacji dają możliwość oglądania gry światła w przestrzeni pomiędzy budynkami i tworzą niepowtarzalny klimat współoddziaływania obu budynków.