projekt centrum społeczno-kulturalne gliwice

 

 

                                                  tytuł                       Centrum Społeczno-Kulturalne

                                                 data                       grudzień 2011

                                                 status                    projekt konkursowy

                                                 typ                         budynek użyteczności publicznej

                                                 lokalizacja            Sośnicowice

                                                 powierzchnia       1200m2 

                                                 autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

                                                                                Anna Homan, Łukasz Homan

                                                 publikacja             ronet 

 

 
Działka, pod nowy budynek Gminnego Centrum Społeczno-Kulturalnego w Sośnicowicach zlokalizowana jest na styku zabudowy miejskiej od północy oraz terenu zieleni parkowej od południa. Ideą projektu jest podkreślenie jej zróżnicowanego charakteru. Budynek składa się z dwóch ułożonych ze spadkiem terenu podłużnych brył połączonych w środku salą konferencyjną. Dzięki takiemu układowi tworzymy dwa dziedzińce o różnym charakterze. Od północy jako przedpole do budynku znajduje się plac wejściowy, utrzymany w charakterze miejskim. Od południa znajduje się ogród nawiązujący swoim charakterem do pobliskiego terenu zieleni parkowej. Pełni on funkcję rekreacji, zarówno dla pracowników jak i odwiedzających. Dodatkowym elementem jest możliwość otwarcia na park sali konferencyjno-widowiskowej. Podczas konferencji i imprez okolicznościowych zyskujemy dodatkową zewnętrzną przestrzeń spotkań. Ogród połączony jest z ciekiem wodnym i parkiem krajobrazowo ukształtowanym terenem w formie tarasów. Ciek wodny po uporządkowaniu i przekształceniu dopełni istniejący park i będzie pełnił funkcję rekreacyjną dla mieszkańców i użytkowników budynku.