betonowy dom z płaskim dachem

nowoczesny minimalistyczny dom z plaskim dachem gliwice

 

nowoczesny minimalistyczny dom z plaskim dachem gliwice

 

nowoczesny minimalistyczny dom z plaskim dachem gliwice

 

nowoczesny minimalistyczny dom z plaskim dachem gliwice rzut parteru

RZUT PARTERU

               nowoczesny minimalistyczny dom z plaskim dachem gliwice RZUT PIETRA

RZUT PIĘTRA

nowoczesny minimalistyczny dom z plaskim dachem gliwice PRZEKRÓJ

PRZEKRÓJ
nowoczesny minimalistyczny dom z plaskim dachem gliwice ELEWACJE

ELEWACJE

nowoczesny minimalistyczny dom z plaskim dachem gliwice ZAGOSPODAROWANIE DZIAŁKI

ZAGOSPODAROWANIE DZIAŁKI

 

tytuł                        dom betonowy z dachem płaskim

data                        projekt 2018, realizacja 2019

status                     koncepcja, projekt budowlany, projekt wykonawczy, projekt wnętrz

typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny

lokalizacja             Gliwice

powierzchnia        dom 165m2 + garaż 44m2 = 209m2

autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

 

Właściciel działki zlecił nam zaprojektowanie domu jednorodzinnego w ciekawej historycznej lokalizacji w Gliwicach tj. w sąsiedztwie zabytkowej drewnianej wieży radiowej.

Płaska działka z drogą dojazdową od strony południowej stanowiła sad obsadzony drzewami jabłoni.

Zadnie projektowe było wymagające ze względu na wjazd od strony południowej oraz wymóg inwestora zaprojektowania domu z dachem płaskim.

Plan miejscowy zalecał stosowanie dachów symetrycznych dwuspadowych lub wielospadowych a zastosowanie innych form dachu niż preferowane i zalecane wymagało opracowania analizy urbanistycznej potwierdzającej spełnienie warunku zachowania jednorodności rozwiązań w skali zespołu zabudowy lub ciągu ulicznego.
Zaprojektowaliśmy betonowy dom składający się z 2 brył, „pudełek” z płaskim dachem. Niższe „pudełko” zawierające w sobie: garaż, pom. pomocnicze, korytarz, pracownię i kuchnię oraz wyższe „pudełko” zawierające salon z jadalnią na parterze i sypialnie, garderobę i łazienkę na piętrze.

Takie kształtowanie formy budynku poprzez podzielenie go na 2 bryły o różnych proporcjach pozwoliło uzyskać niewielką skalę całego domu, zróżnicowanie elewacji i dobre wpisanie w działkę.

Dom jest niższy od strony wejścia i wznosi się idąc w głąb działki. Dodatkowo bryły te oprócz zróżnicowanych proporcji zostały przesunięte w stosunku do siebie tworząc od południa intymną i osłoniętą przestrzeń rekreacyjną – taras będący przedłużeniem salonu.

Wejście do domu zostało usytuowane w zadaszonym podcieniu z boku budynku za garażem, który został wysunięty najbliżej wejścia i wjazdu na działkę.
Niższa bryła wejściowo-garażowa ma charakter bardziej zamknięty, „bezpieczny”, natomiast wyższa bryła salonowo-sypialna otwiera się na ogród i sad poprzez duże okna i dwa tarasy: mniejszy śniadaniowo-kawowy od strony wschodniej oraz większy popołudniowy od strony południowo-zachodniej.
Surowa, betonowa elewacja budynku została subtelnie ocieplona poprzez zastosowanie w oknach szyb absorpcyjnych antisol barwionych w masie na lekki odcień zielony. Szyby te pochłaniają część promieni słonecznych i chronią dom w lecie przed niewskazanym przegrzewaniem się pomieszczeń.

Budynek został zaprojektowany jako niskoenergetyczny dlatego wszystkie przegrody zewnętrzne są odpowiednio ocieplone z wyeliminowywaniem mostków termicznych, zastosowano energooszczędne okna aluminiowe i ich ciepły montaż a budynek został wyposażony w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła – rekuperację uzupełnioną o element chłodzenia w okresie letnim.