dom z podcieniem

dom z podcieniem, nowoczesny dom, dom minimalistyczny, mały dom, dom z wiatą

dom z podcieniem, nowoczesny dom, dom minimalistyczny, mały dom, dom z wiatą

dom z podcieniem, nowoczesny dom, dom minimalistyczny, mały dom, dom z wiatą

dom z podcieniem, nowoczesny dom, dom minimalistyczny, mały dom, dom z wiatą

dom z podcieniem, nowoczesny dom, dom minimalistyczny, mały dom, dom z wiatą

dom z podcieniem, nowoczesny dom, dom minimalistyczny, mały dom, dom z wiatą

 

                                                              dom z podcieniem, nowoczesny dom, dom minimalistyczny, mały dom, dom z wiatą

 

        dom z podcieniem, nowoczesny dom, dom minimalistyczny, mały dom, dom z wiatą

  dom z podcieniem, nowoczesny dom, dom minimalistyczny, mały dom, dom z wiatą

dom z podcieniem, nowoczesny dom, dom minimalistyczny, mały dom, dom z wiatą

                                             dom z podcieniem, nowoczesny dom, dom minimalistyczny, mały dom, dom z wiatą

 

                                  zagospodarowanie

 

tytuł                        dom z podcieniem Pyskowice

data                        2017

status                     koncepcja i projekt budowlany

typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny

lokalizacja             Pyskowice

powierzchnia        130m2

autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

 

Działka zlokalizowana w Pyskowicach stworzona została po podziale, w tylnej części dość dużego terenu, który należał do rodziców inwestora. Ta część działki służyła wcześniej jako ogród rekreacyjny z sadem gdzie w lecie odbywały się spotkania rodzinne. Wjazd na działkę został wydzielony wewnętrzną drogą dojazdową od strony zachodniej.

Nietypowy kształt działki wynika z przebiegającej pod skosem linii kolejowej. To ograniczenie było dość dużym utrudnieniem ze względu na brak możliwości zabudowy działki w odległości 20m od linii kolejowej. Uwarunkowania lokalizacyjne działki, jej wielkość i kształt stały się podstawą naszego projektu.

Inwestorzy oczekiwali dość małego, prostego, taniego w budowie, funkcjonalnego domu z tarasem otwierającym się na ogród i sad, który będzie tradycyjny ale jednocześnie nowoczesny w swoim wyrazie. W programie budynku nie było garażu, natomiast w trakcie rozmów z inwestorem okazało się, że na działce planuje on postawić w przyszłości wiatę na 2 samochody oraz budynek gospodarczy.

Dodatkowe potrzeby inwestora związane z przyszłym zagospodarowaniem działki skierowały nasze myślenie na dom będący połączeniem dwuspadowej tzw „stodoły” z parterowym „pudełkiem” z płaskim dachem, tworzącym podcień-obejście wokół domu w parterze. Podcień-obejście łączy wszystkie funkcje otwarte i zamknięte w parterze budynku: podcień wejściowy, taras od strony ogrodu, wiatę garażową oraz budynek gospodarczy.

Budynek został tak ułożony na działce aby odpowiednio wydzielał strefę utwardzoną z wjazdem przy wejściu do domu od intymnej części rekreacyjnej ogrodu. Dla poczucia prywatności od strony wejściowej budynek ma mniejsze okna i pełne ściany, natomiast otwiera się dużymi przeszkleniami na ogród oraz stronę południową.

Na parterze została zaprojektowana część dzienna budynku z otwartą kuchnią, jadalnią i salonem oraz strefą wejściową z małą łazienką, pom. gospodarczym i pokojem gościnnym. Na poddaszu natomiast powstała strefa nocna domu z główną sypialnią rodziców wraz z garderobą z możliwością wyjścia na taras, 2 sypialnie dla dzieci oraz duża łazienka i pom. gospodarcze.