dom stodoła Tarnowskie Góry

nowoczesny dom, dom minimalistyczny, dom bez okapu, dom z dużym oknem, jasny dom, dom z tarasem, dom z garażem dwustanowiskowym

nowoczesny dom, dom minimalistyczny, dom bez okapu, dom z dużym oknem, jasny dom, dom z tarasem, dom z garażem dwustanowiskowym

 

 

                      rzut parteru

 

 

                      rzut pietra

 

 

             elewacja

               

 

 

             elewacja

                 

 

 

                               przekrój

 

 

                             pokój dzienny dwukondygnacyjny, salon w stylu minimalistycznym

 

 

 

                          zagospodarowanie

 

tytuł                        nadwieszona stodoła - dom w Tarnowskich Górach

data                        2016

status                     koncepcja i projekt budowlany

typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny

lokalizacja             Tarnowskie Góry

powierzchnia        230m2 

autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

Działka położona w spokojnej okolicy na obrzeżach Tarnowskich Gór w bliskim sąsiedztwie lasu. Od południa działka sąsiaduje z drogą osiedlową, od północy i wschodu przylega bezpośrednio do działek sąsiednich, dojazd do działki oraz widok na otaczający las znajduje się od strony zachodniej. Plan miejscowy narzucał zastosowanie dachu dwuspadowego.

Inwestorom zależało na nowoczesnym domu dobrze wpisanym w działkę i odpowiednio powiązanym z otoczeniem, z dużym tarasem od strony zachodniej, zapewniającym intymność od drogi osiedlowej.

Dom został ukształtowany w formie prostej dwuspadowej „stodoły”, która została nadwieszona nad otwartą i przeszkloną częścią dzienną i opiera się na płaskim dachu garażu oraz ścianie osłonowej, zapewniającej intymność od drogi osiedlowej.

Taki układ budynku pozwolił na to aby z części dziennej i tarasu oraz sypialni rozciągał się widok na pobliski las, natomiast od strony drogi osiedlowej przez zastosowanie pełnej ściany przebiegającej wzdłuż działki zapewniał intymność przebywających na tarasie.

Mieszkańcy prowadzą towarzyskie życie, powstał więc pomysł połączenia salonu z kuchnią, jadalnią i tarasem w jedną przenikającą się dużą przestrzeń. Żeby to uzyskać zastosowaliśmy duże przeszklenie przy tarasie w formie przesuwnych drzwi tarasowych.

Budynek jest wyposażony w instalację grzewczą z rekuperacją (odzyskiem ciepła), gruntowy wymiennik ciepła, pompę ciepła, kominek z płaszczem wodnym oraz inteligentny system zarządzania budynkiem.