dom pod lasem Katowice

nowoczesna stodola dom bez okapow minimalistyczny prosty

 

nowoczesna stodola dom bez okapow minimalistyczny prosty

 

nowoczesna stodola dom bez okapow minimalistyczny prosty

 

zdjecia z budowy

STAN BUDOWY NA DZIEŃ 23.07.2019

dom pod lasem inostudio gif

 

                parter                    

RZUT PARETRU

 

                 pietro         

RZUT PODDASZA

 

                 dach        

RZUT DACHU

przekroj

                 

PRZEKRÓJ POPRZECZNY

przekrój

               

PRZEKRÓJ POPRZECZNY

 

przekrój

           

PRZEKRÓJ PODŁUŻNY

przekrój

          

PRZEKRÓJ PODŁUŻNY

 

  elewacja

 

ELEWACJA

 

    elewacja

 

ELEWACJA

 

     elewacja

                  

ELEWACJA

 

    elewacja

                           

ELEWACJA

                zagospodarowanie

                             

ZAGOSPODAROWANIE

 

tytuł                        dom pod lasem

data                        projekt 2018, realizacja 2019

status                     projekt budowlany, wykonawczy, wnętrza

typ                          budynek mieszkalny jednorodzinny

lokalizacja             Katowice, Zarzecze

powierzchnia        216m2 + garaż 40m2

autorzy                  Magdalena Gierczak, Zbigniew Gierczak

 

Inwestorzy zgłosili się do nas po projekt nowoczesnego domu jednorodzinnego w spokojnej, zielonej dzielnicy Katowic.

Zadnie nie było łatwe. Po pierwsze działka przylegała bezpośrednio do działki leśnej, będącej również własnością inwestorów, po drugie działka była zlokalizowana na terenie zamkniętego osiedla identycznych domów jednorodzinnych, wybudowanych kilka lat wcześniej przez dewelopera.

Aby móc zabudować działkę budynkiem jednorodzinnym potrzebne było uzyskanie odstępstwa od warunków technicznych w Ministerstwie Infrastruktury, ze względu na potrzebę zachowania minimalnej odległości 12m nowej zabudowy od działki leśnej.

Dużym ograniczeniem projektowym, zapisanym w decyzji o warunkach zabudowy, był wymóg nawiązania gabarytami, formą, wielkością budynku i kierunkiem ułożenia dachu do istniejącego osiedla domów jednorodzinnych. Spełniając wymagania warunków zabudowy postanowiliśmy stworzyć budynek o podobnej bryle, jednak przy zastosowaniu innych materiałów wykończeniowych wysokiej jakości oraz nowoczesnych detali.
Zaprojektowaliśmy dom w formie „nowoczesnej stodoły” z dachem dwuspadowym, postawionej na parterowym drewnianym „pudełku” z płaskim dachem. Takie kształtowanie formy budynku, poprzez podzielenie go na parterowe „pudełko”+ stodołę na piętrze, pozwoliło uzyskać niewielką skalę całego domu. Ze względu na bliskość lasu sosnowego postanowiliśmy nawiązać fakturą materiałów elewacyjnych do szyszek sosnowych, rozrzuconych na działce i pokryć piętro domu blachą tytanowo-cynkową, ułożoną w łuskę. Parter, z płaskim dachem, pokryliśmy natomiast płytami fasadowymi fornirowanymi drewnem naturalnym.
Od strony wjazdu i wejścia budynek jest mniej otwarty. Znalazły się tutaj: strefa wejściowa z garderobą, łazienką oraz kotłownia i garaż. Od strony południowej i północnej, budynek częścią dzienną otwiera się na ogród i las poprzez dwa zadaszone tarasy.
Budynek jest energooszczędny. Wszystkie przegrody zewnętrzne są odpowiednio ocieplone a mostki termiczne zostały wyeliminowane w newralgicznych miejscach. Zastosowano energooszczędne okna aluminiowe w ciepłym montażu a budynek został wyposażony w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła oraz pompę ciepła.